Visingsöslingan – Grön nordslinga 7,2 km

En rundslinga på 7,2 km i platt terräng i ekskogen

  • Promenadslinga
  • Rundslinga
  • 7,2 kilometer
  • Visingsö

Gå genom ekskog

Upplev den längsta av tre härliga rundslingor som startar nära hamnen på Visingsö. Du kommer vandra genom Sveriges största sammanhängande ekskog, planterad 1831 för svenska flottans båtbygge.

Upplev den historiska ön Visingsö till fots där du kan välja mellan tre natursköna slingor. Alla tre går i den vackra ekskogen som en gång planterades för att vi senare skulle kunna bygga skepp, något som aldrig blev av. När väl ekarna var färdigväxta hade samhället övergått till att konstruera båtar med pansarplåt.

Om vandringsleden

Leden börjar och slutar ovanför Visingsö hamn, precis intill platsen som remmalagen utgår från. Den gröna nordslingan är den längsta av de tre slingorna och går centralt i ett område en bit in på ön från hamnen. Leden är 7,2 kilometer lång och går delvis på platta stigar i skogen, delvis på grusvägar och en kort sträcka längs med bilväg.

Slingorna är lätta att gå då landskapet är relativt platt.

Statens Fastighetsverk äger och förvaltar skogen och spåren.

Håll utkik efter mäktiga träd

På vägen passerar du Visingsö ekskog som innehåller både Stora Silvergranen som kräver tre vuxna famntag för att nå runt i omfång, samt den ståtliga Kungseken, ett präktigt exemplar i ekskogen planterad redan 1839. Håll utkik efter dessa medan du går under de högväxta träden som är en del av vårt kulturarv.

En vandring med kultur och historia

Den här rundslingan tar dig upp till mitten av ön och förbi Rysskyrkogården där runt tvåtusen krigsfångar förvarades på Visingsö mellan åren 1715-1718. Flertalet av de var ryssar och en del av dem begravdes på kyrkogården. Sommartid kan du på kyrkogården se många fjärilar som gillar den öppna gläntan och här finns även picknickbord att rasta vid.

Längre fram under vandringen går du förbi en glänta med lämningar av S:t Laurentii kapell som är helgat åt helgonet S:t Laurentius, ett helgon som refereras till som humorns beskyddare och som led martyrdöden. I närheten av ruinerna finns även en stor gravhög med okänt ursprung.

Vidare genom skogen, tillbaka ner mot Vätterns kant kommer du till öns karpdammar, som byggdes på 1600-talet. De tillhörde Visingsborgs slott där fisken var en del av kosthållningen vid Braheättens hov.

Du fortsätter sedan längs med en mysig stig vid Vätterns östra kant innan du når fram till Visingsborgs slott, en ståtlig medelpunkt i det Braheska grevskapet. Väl framme vid Visingsborgs slott är du tillbaka i hamnen igen och slutet på rundslindan.

Mat och fika längs vägen

Det finns två restaurangalternativ längs med sträckan – Pensionatet Panget som erbjuder fika och mat eller Talay Thai för en härlig thailändsk kontrast till den Småländska ekskogen.

Förutom detta finns det utställda picknickbord längs med stigarna. Regelrätta rastplatser med faciliteter saknas utmed vägen, men dessa hittar du i stället i Visingsö hamn.

Visingsö

Ta färjan från Gränna till Visingsö, denna pärla i Vättern med fantastisk natur, spännande historia om den mäktiga ätten Brahe samt Brahekyrkan med en mängd konstskatter. På ön tar du dig lätt fram på cykel eller med häst och vagn – remmalag. Här är du nära naturen och kan klappa alpackor, rida på hästar eller paddla kajak.

Bra att veta

  • Längd på vandringsled: 7,2 km
  • Svårighet: Lätt
  • Kategori: Vandringsled
  • Vattentillgång: Nej, förutom i Visingsö hamn
  • Vindskydd: Nej
  • Grillplatser/rastplats: Nej
  • Toalett: Nej, inte längs med lederna, men i Visingsö hamn
  • Färgmarkering i naturen: Grön
  • Tillgänglighet: Nej, platta men delvis smala stigar med rötter.
  • Parkeringsmöjligheter: Ja, ovanför hamnen mellan remmalagsplattan och Visingsö lekland

Ta dig hit

Lederna utgår ovanför hamnen, på grusvägen bakom remmalagen och Visingsö Lekland.

Relaterat till platsen